Yhdistyksen perustamisen jälkeen
1930-luvulla
Ryhälänmäen maa- ja kotitalousseura ry. on perustettu 1934. Yhdistys toimi nimellä Ryhälänmäen pienviljelijäyhdistys. Tällä hetkellä toimimme osana ProAgrian maaseutuneuvontajärjestöä ja toimialueena on Ryhälänmäen-, Soinlahden- ja Lapinniemen kylä. Toimipaikka on Honkamäen seurantalo.
Yhdistys vietti juhlallisesti toimintansa
50-vuotisjuhlaa 1984 Honkamäessä.
Pitkään yhdistyksen toiminnassa mukana olleita muistettiin juhlatilaisuudessa Honkamäessä.
Yhdistyksen tarkoituksena oli koota maaseudun ihmiset yhteistoimintaan jäsenten henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin edistämiseksi, sekä heidän ammattitietojen ja – taitojen kehittämiseksi. Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys ylläpitää jäsenten yhteenkuuluvuutta ja luo mahdollisuuksia ihmisten väliseen kanssakäymiseen laajemminkin, sillä seuran jäsenet voivat asua kauempana. Yhdistys mm. ylläpitää ja kehittää maaseudun kulttuuriperinteitä ja –palveluja, kannustaa jäseniä kehittämään elinkeinotoimintaa kotitalouksissa, sekä maiseman- ja ympäristönhoidossa. Yhdistys myös järjestää kokous-ja opintotilaisuuksia, vapaamuotoisia toiminta-ja virikepäiviä yhteistyössä eri tahojen kanssa. Näyttelyistä viimeisimpänä mainittakoon keväällä -18 pidetty mittava käsityönäyttely Suomi-100 teemalla.Honkamäessä pidetään hyvin paljon erilaisia juhlia painottuen lähinnä viikonloppuihin . Aiemmin, kun maataloutta oli enemmän, yhdistys hankki erilaisia koneita jäsenten yhteiskäyttöön, mutta nykyisin, maatalouden vähentyessä, jäsenet saavat lainaksi erilaisia kotitalouteen tarvittavia välineitä ( astiat, kahvinkeitin, mehulinko, lämpökattila tms.) Seura tekee aloitteita alueen kehittämiseksi yhteistyössä eri tahojen kanssa, sekä toimii kyläyhteisöjen taloudellisen ja henkisen toiminnan edistämiseksi ja viihtyvyyden parantamiseksi.
Löytyisikö kuva vanhasta lavasta ja rakennustöistä
Ensimmäiset hiekkakuormat Honkamäen seurantalon rakentamiseksi ajettu syksyllä 1953. Rakennusmateriaali saatu suurimmaksi osaksi lahjoituksina.
Taloa on kunnostettu vuosien saatossa monta kertaa talkoilla. Materiaalihankintoihin on otettu rakennuslainaa. Talon tuotoilla yhdistys rakensi viljelijöiden käyttöön kuivaamon, jossa täysremontti tehty 1973. Kuivaamon toiminta lakannut ja rakennus myyty maatalouden vähentyessä. Honkamäen käyttövesi saadaan 1973 valmistuneesta porakaivosta.
Jäsenten käytössä aiemmin ollut pilkekone ja kasvinsuojeluruisku on myyty. Kahvi- ja ruoka-astiasto, lämpö-/kylmäastia (30l.), kahvinkeitin ja mehulinko on jäsenten käytettävissä sekä muiden vuokrattavissa.
Tansseja yhdistys on pitänyt aktiivisesti toimintansa alkuajoista saakka. Vuoden 1973 toimintasuunnitelmaan on kirjattu tanssien järjestäminen seuraaville 30-vuodelle, mikä on toteutunutkin. On paljolti Honkamäen ansiota, että Ylä-Savossa on elämää, sillä monet parit ovat löytäneet toisensa juuri täällä, tansseissa.
Taloa on vuokrattu muille seuroille ja yhdistyksille, joiden kanssa on tehty yhteistyötä. Aiemmin on pidetty pikkujouluja ja lasten joulujuhlia eri yhteisöjen kanssa. Toimintaan ovat kuuluneet hiihto- ja pilkkikilpailut, sekä mäenlasku- ja ulkoilupäivien vietot, kuten myös kylän yhteiset illanvietot. Äitienpäiväjuhlia on yhdistys pitänyt alueen perheille yhdessä eri tahojen kanssa. Maiseman siistimistalkoot ovat tuttu tapa pitää lähiympäristö ja teiden varret puhtaina.
Erilaiset kurssit ovat osa toimintaamme: Kursseja on pidetty toiveiden mukaan. Nykyisin kursseja pidämme omana, sekä yhteistyössä opintokeskus-Siviksen kanssa. Tanssi- ja tanhukurssit ovat olleet hyvin suosittuja jatkuen näihin päiviin. Hitsauskurssi oli vuonna 1986. Nykyisin pihapiirissämme on erinomaiset tilat kurssi- ja kokoustoimintaan. Järjestysmieskurssit olivat tarpeen vuonna 1983, mutta ovat tarpeelliset tänäkin päivänä.
1990- luvun alussa päärakennukseen tuli uusi sisäänkäynti, jonka yhteyteen valmistui myös uudet saniteettitilat. Tuo oli merkittävä voimanponnistus, joka sai talon toiminnan uuteen nousuun.
2000- luvulla sai uutta ilmettä pintaremontin myötä katto ja seinät. Sokkeli ja sisäpinnat maalattiin uuteen väriin ja seinät lämpöeristettiin. Keittiö sai kokonaan uuden ilmeen. Kiintokalusteet uusittiin ja keittiöstä tehtiin monipuolinen ”laitoskeittiö”.
Viimeisimpänä remontoitiin rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitseva asunto. Pihan länsiosaan rakennettiin leikkikenttä. Erillisinä uudisrakennuksina teimme lämpimän askartelutilan ”Aski ”,jossa voi kokoustaa ja pitää erilaisia kerhoja. Ns puuntyöstö-/isot materiaalit-tila toimii vieressä monenlaisine koneineen. Huvimaja/lettukatos ”Hiliman kammari” helloineen ja lettumuureineen on kuin toinen olohuone kesäisin.
Seuraava suuri ponnistus olisi saada uusituksi päärakennuksen ulkokatto, jota remonttia kaavailimme kevääksi-19, mutta rahoituksen puuttuessa taitaa siirtyä tuonnemmaksi.
Lisäksi pihaan saimme rakennetuksi myös ekoWC-/varastotila-rakennuksen, sekä uuden roskakatoksen.
Ajat ovat muuttuneet. Kylälle on muuttanut uusia asukkaita, toimintatavat ovat muuttuneet ja ennen muuta ihmisillä on miltei rajattomat mahdollisuudet toimia eri paikoissa. MUTTA mikään ei korvaa keskinäistä vuorovaikutusta ja siihen Honkamäki antaa edelleen oivan mahdollisuuden.
ERILLISENÄ HISTORIAN KERTAUKSENA YHDISTYKSEN IDEOLOGINEN TAUSTA (80-VUOTIS JUHLAPUHE)
KEVYENÄ HISTORIANA EILA TIKKASEN LYHYT HISTORIIKKI ”ELETTIINPÄ ENNENKIN” Kysy Jukalta
ERILLINEN TARINA UUDISRAKENNUKSISTA (PALJON KUVIA)